Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medvěd hnědý (Ursus arctos)

27. 2. 2009

Řád: Šelmy                                                                                  Výskyt: Eurasie, Severní Amerika                                           Prostředí: Lesy, hory, louky, polopouště                              Asi nejrozšířenější současný druh medvěda. Jeho rozměry jsou různé podle jednotlivých poddruhů, některé měří necelé 2 m a váží kolem 100 kg, největší měří i kolem 3 m a váží i 1 tunu. Podobně rozmanitá je jejich potrava. Živí se vším možným, ryby, mršiny, bobule, ořechy, kořínky, houby, larvy, brouci, med, vejce, kukly, menší obratlovci i větší savci. Všechny poddruhy medvěda se vyznačují zakulacenou hlavou, mohutnými končetinami a dlouhými drápy. Barva a délka srsti je ovšem různá podle jednotlivých poddruhů. V zimě upadá do nepravého zimního spánku.

Medvěd hnědý se páří od května do června. Samice rodí mláďata po 6-8 měsíční březosti, v době zimního spánku. Mláďata se rodí slepá, bezzubá a bez srsti. Hrozí jim nebezpečí od medvědích samců. Pohlavně dospívají ve věku 5 až 7 let, samci se ovšem páří až o něco později kdy zesílí na tolik, aby se mohli zůčastnit bojů o samice. Medvědi hnědí se v přírodě dožívají asi 25 let.

Mědvědů v přírodě ubývá, na některých místech jsou zatím hojní.

Některé poddruhy: Medvěd brtník: Obývá Evropu a Sibiř. Jeho srst je hnědá, mláďata mají často bílý pruh kolem krku.

Medvěd grizzli: Jeho hřbet pokrývají chlupy se stříbřitými špičkami. Obývá Kanadu a Aljašku, na rozdíl od brtníka vyhledává spíš otevřenější krajinu.     

Medvěd kodiak: Největší poddruh. Obývá jihozápad Aljašky a přilehlé ostrůvky.

Medvěd kamčatský: Žije na Kamčatce. Celkově je hodně podobný kodiakovi, jen je o trochu menší a světlejší.

Medvěd syrský: Nejmenší poddruh medvěda hnědého. Žije na Blízkém Východě, je kriticky ohrožený.

Medvěd atlaský: Dnes už vyhubený, obýval severoafrické pohoří Atlas, asi byl podobný syrskému medvědovi. Byl jediným medvědem žijícím v Africe.

Medvěd plavý,  Medvěd tibetský,  Medvěd himalájský,  Medvěd mexický (vyhuben).  Obrazek

ObrazekObrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jů to je nádhera.

(Milada Kubová, 1. 3. 2013 15:46)

Já mám moc ráda medvědy. Víš o nich hodně.