Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krajta tygrovitá (Python molurus)

24. 2. 2009

Řád: Šupinatí                                                                             Výskyt: Jižní a jihovýchodní Asie                                            Prostředí: Tropické lesy                                                           Mohutná krajta tygrovitá dorůstá délky 5-8 m, patří tak mezi největší hady. Zbarvení šupin je velmi světlé, s hnědými skvrnami, okraje skvrn přecházejí do černé, tyto skvrny pomáhají krajtě ukrýt se. Její potravou je jaku u ostatních hadů  živá kořist, hlavně savci, někdy se dokonce stane její kořistí i levhart, loví v noci. Patří mezi takzvané škrtiče, to znamená, že není jedovatá, ale svou kořist loví tak že jí pevně ovine a uškrtí (často spíš rozdrtí). Tepločivné jamky které slouží hadovi při hledání kořisti jsou u krajty viditelné. 

Krajty tygrovité se páří od října do ledna.  Samice naklade vejce (občas jich může být až 100) kolem kterých se ovine (kvůli udržení teploty). Mláďata se líhnou po 60-80 dnech a velmi rychle rostou.

Poddruhy: Krajta tyg. tmavá: Žije v jihovýchod. Asii, je tmavší. 

Krajta tyg. tygrovitá: Obývá Indii, Nepál a Srí-Lanku. ObrazekObrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář